BETT 2015 Ken Robinson

IMG_0145Het blijkt dat Ken Robinson niet alleen voor mij, maar voor een enorm aantal bezoekers van de BETT een ware trekpleister is. Al ruim voor hij begint is de BETT Arena afgeladen en zijn er alleen met moeite nog plaatsen in de omgeving te bemachtigen. Aan de zijkant kunt je wel wat zien, maar weinig horen, dus heb ik gekozen voor een plaatsje buiten de ingang, waar je niet veel kon zien, maar het wel kon verstaan. Het maken van aantekeningen tijdens de lezing was door het gedrang van omstanders helaas niet mogelijk.

Ik hoop dat BETT de presentatie gaat publiceren, zodat ik hier een link kan plaatsen. Tot die tijd moet je het met mijn herinnering doen.

IMG_0150Belangwekkend vond ik de vergelijking van Sir Ken met landbouw. Jaren, wellicht eeuwen lang, was de landbouw gericht op het produceren van zoveel mogelijk producten, aardappels, graan, bonen, zonder je te bekommeren om de vraag waar de grond het meest geschikt voor was. Nu kijken met name biologische boeren eerst naar de grond en bepalen dan wat erop verbouwd kan worden.

In het onderwijs is de analogie dat onderwijs instellingen gericht zijn op het verstrekken van diploma’s en veel minder oog hebben voor de ware talenten van studenten en de leerprocessen die individueel optimaal zouden zijn. Mede door de financieringsstructuur is het voor onderwijsinstellingen nauwelijks mogelijk het leren van de student voorop te stellen, omdat ze afgerekend worden op het aantal afgeleverde diploma’s. Voor een duurzaam onderwijsproces moet de financiering dus op de schop….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *