Black board, white board, smart board… light board!

Een lokaal met een bord ervoor. Een klassieke klasopstelling die je eigenlijk nog overal tegenkomt. Soms is het een krijtbord, vaker een white board, maar meestal een smart board. Bij die laatste zijn de mogelijkheden natuurlijk veel groter, maar in de basis blijft het doel het zelfde: het visualiseren, in tekst of in beeld, van het verhaal van de docent.

In onderwijsvideo’s, met name in kennisclips, is die klassieke klasopstelling vaak uitgangspunt. De docent staat iets links of rechts van het midden van het beeld en draait zich af en toe naar het bord achter zich om iets op te schrijven of uit te tekenen. Op zich een aardige opstelling voor een to-the-point uitlegvideo, maar dat gedraai van die docent leidt wel af. En bij elke draai ben je als docent even het contact met je kijker kwijt: potentieel inzakmomentje!

Daar is nu een mooie oplossing voor gevonden: het light board. Hoe werkt het: De docent schrijft en tekent op een glasplaat die tussen hem of haar en de camera in staat, en het beeld wordt in de montage horizontaal geflipt zodat de kijker geen spiegelschrift hoeft te lezen. Zo neem je je kijker veel beter mee in de materie, omdat je samen kunt focussen en in contact blijft. Met een zwarte achtergrond en de ingebouwde verlichting krijg je instant een professioneel beeld. Hier een voorbeeldfilmpje op het kanaal van natuurkunde docent Ralph Meulenbroeks.

Hoef je als docent ‘alleen nog maar’ een goed verhaal te houden. Kleine tip: draag geen shirts met opschrift 😉

 

 

Fotografie: Fridolin van der Lecq

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *