Hamburg here we come

Op 15, 16 en 17 november 2017 ben ik in Hamburg met o.a. collega Hanneke Fens van het Instituut Communicatie, om de 4th CARPE Conferentie bij te wonen. Dit jaar is de zogenaamde Teacher Hub toegevoegd aan het programma, zodat er ook uitwisseling van ideeën op docent- en onderwijsontwikkelaarsniveau mogelijk is.

Onze inzet is het leerteamleren zoals we dat bij de HU doen internationaal onder de aandacht te brengen, gelinkt aan de veranderende rol voor docenten in het hoger onderwijs. We willen daarbij graag horen wat de ervaringen van de Carpe partners zijn met leerteams als leeromgeving, en wat dit betekent voor de rolopvatting van de docent. En natuurlijk ook hoe we internationaal meer zouden kunnen samenwerken, uitwisselen en van elkaar leren op dit gebied.

Gedurende de sessie: Staff development and exchange verzamelen we met Finnen, Britten, Hongaren en HU-genoten in een actieve workshop allerlei ideeën. Deze ideeën noteren we op papieren tafelkleden, dit krijgt meteen een vervolg door op flappen collega’s uit te nodigen hun namen en interessegebieden te noteren. Vervolgens maken we afspraken hoe we een platform kunnen ontwikkelen waar docenten elkaar kunnen vinden en ontmoeten. Bijvoorbeeld op het gebied van co-teaching, waarbij zowel fysieke als digitale uitwisseling mogelijk wordt.

De faciliterende of coachende rol van de docent als leerteambegeleider lijkt voor onze Carpe Partners nog een beetje-ver-van-mijn-bed show. De veranderende rol van de docent en de daarmee gepaarde onzekerheid ligt vooralsnog bij het gebruik van ICT en het loslaten van de expertrol omdat ‘alles’ ook op internet staat. We zijn wel in gesprek geraakt met een Finse collega uit Turku, die experimenteert met samenwerkend leren. Heel zinvol lijkt het ons om binnenkort materiaal uit te wisselen waar leerteamleren bij de HU weer bij gebaat is. Meer hierover op het HU Onderwijsfestival in januari 2018, waar Maartje Alma zal vertellen over haar onderzoek naar docentenleerteams bij Instituut Communicatie.

Wil je meer lezen? Kijk dan ook eens op Twitter #Carpe2017 of de HU Carpe website en laat je inspireren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *